Карзай настоя международните сили да се изтеглят от афганистанските села
Карзай настоя международните сили да се изтеглят от афганистанските села / снимка: Reuters

Афганистанският президент Хамид Карзай настоя пред американския министър на отбраната Лион Панета всички командвани от НАТО чуждестранни сили да се изтеглят от афганистанските села, след като преди пет дни американски войник изби 16 селяни в провинция Кандахар, Южен Афганистан, предаде ДПА.

Готови сме да поемем изцяло отговорността за сигурността в страната. Двете страни трябва да работят заедно за завършването на процеса по предаване на ангажимента за сигурността от международните на афганистанските сили през 2013, а не през 2014 година, посочи Карзай, цитиран от БТА.

Афганистанското правителство иска да поеме грижата за сигурността в страната на мястото на командваните от НАТО международни сили още от 2013 година, а не през 2014 г., както се предвиждаше досега, подчерта той пред Панета, който е на двудневно посещение в Афганистан.

Близо 130 000 войници от международните сили ИСАФ, 90 000 от които американски, помагат понастоящем на правителството в Кабул да се бори с неотслабващия бунт на талибаните, свалени от власт от западните сили в края на 2001 година, припомня АФП.

Междувременно афганистанските талибани заявиха, че прекъсват започналите в Катар предварителни разговори със САЩ за прекратяване на конфликта в Афганистан заради "нестабилната, непостоянна и неясна позиция на американците", съобщи Франс прес.

"Ислямският емират Афганистан" (талибанското командване) реши да прекъсне всякакъв диалог с американците заради постоянните промени в позицията им. Прекъсваме всякакви преговори, докато американците не изяснят становището си по дискутираните въпроси и не проявят воля да спазят обещанията си, вместо да си губим времето", се казва в публикувано в интернет комюнике, цитирано от Ройтерс.

В началото на януари за първи път за продължаващия вече десет години конфликт талибаните обявиха намерение да открият представителство в Катар, за да преговарят със САЩ. Афганистанското правителство даде съгласието си за създаването на такова представителство. Талибаните обаче поставят като предварително условие за каквито и да било преговори освобождаването на техни бойци от затвора в Гуантанамо.

В събота САЩ, които на свой ред изискват от бунтовниците да се откажат от насилието, за да има преговори, съобщиха, че още не са взели решение за прехвърлянето в Катар на петима видни талибански представители, задържани в Гуантанамо.