Карлос Чакала получи нова доживотна присъда
Карлос Чакала получи нова доживотна присъда / снимка: БГНЕС

Френски съд призна родения във Венецуела терорист Карлос Чакала за виновен за организирането на четири кървави атаки във Франция през 1982 и 1983 г. и го осъди на доживотен затвор, предадоха световните агенции.

Адвокатът на Карлос, цитиран от Франс прес, каза, че клиентът му ще обжалва присъдата. "Това е скандално. Няма никакъв напредък в независимостта на съдилищата от времето на специалните секции по времето на режима на Виши", каза адвокатът пред репортери.

Карлос, чието истинско име е Илич Рамирес Санчес, вече 20 години излежава доживотна присъда в парижки затвор за тройно убийство, извършено през 1975 г. Френското законодателство не предвижда смъртна присъда.

Специалният съд в Париж за тероризма обяви, че Карлос ще излежи минимум 18 години в затвора. Присъдата вероятно ще измести датата, на която той може да поиска предсрочно условно освобождаване и която в момента е определена за 2012 г.Карлос отрича да е бил замесен в нападенията, допълва БТА.

Карлос Чакала сееше страх в западноевропейски и близкоизточни столици по време на Студената война. Смята се, че той е бил свързан с отвличания и атентати, извършени за крайнолеви и палестински терористични групи.