Какво очакват евролидерите след споразумението с Турция за мигарнтите
Какво очакват евролидерите след споразумението с Турция за мигарнтите / БГНЕС, архив

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че споразумението между ЕС и Турция ще нанесе тежък удар по бизнес модела на каналджиите и ще изпрати ясно послание за разубеждаване на мигрантите да идват в Европа, предаде Асошиейтед прес. Тя каза, че европейските лидери се надяват с тази сделка да се сложи край в кратки срокове на незаконната миграция.

Резултатът от договореното ще бъде, че Европа ще успее да преживее това трудно изпитание заедно с всичките си 28 членове и заедно с Турция, каза Меркел.
Канцлерката предупреди, че споразумението може да се сблъска с големи юридически предизвикателства, но го определи като необратим момент, предаде Ройтерс.

ЕС и Турция се споразумяха за ограничаването на миграцията

На пресконференция след срещата на върха в Брюксел тя изрази задоволство от постигната днес сделка, но също така и предпазливост.

Нямам никакви илюзии, че онова, което договорихме днес, ще бъде съпътствано от по-нататъшни спънки. Има големи законови предизвикателства, които сега ние трябва да преодолеем, каза Меркел. Тя подчерта, че е много важно, че споразумението е било постигнато със съгласието на всички 28 страни членки.

Какво очакват евролидерите след споразумението с Турция за мигарнтите
netinfo
Британският премиер Дейвид Камерън каза, че споразумението с Турция може да намали значително потока на мигранти, идващи в Гърция, предаде ТАСС.

Ако го спазваме изцяло, според мен настоящото положение може да се промени.
По думите му целта на споразумението с Турция е да се прекъсне връзката между идването на мигранти по море в Европа и автоматичното получаване на убежище на континента.

Днес е исторически ден, смята Давутоглу

Настоящият план ще сложи край на бизнес схемата на трафикантите на хора, каза и Камерън.

Какво очакват евролидерите след споразумението с Турция за мигарнтите
netinfo

Италианският премиер Матео Ренци съобщи, че в миграционното споразумение има и точка, в която се говори за спазване на правата на човека и уважаване на свободата на пресата и на основополагащите европейски ценности.

Сега остава да видим дали тези думи ще бъдат последвани от конкретни факти, каза Ренци. Ако благодарение на това споразумение успеем да спасим живота дори на едно дете, то значи ние сме изпълнили нашето задължение, каза премиерът на Италия.

Вижте ключовите точки на споразумението за миграцията между ЕС и Турция

ЕС очаква от Турция да съблюдава високи стандарти на демокрацията, се казва в съвместното изявление на ЕС и Турция след срещата на върха в Брюксел, предаде ТАСС.

ЕС подчертава, че очаква от Турция да уважава високите стандарти на демокрацията, на върховенството на закона, на фундаменталните свободи, в това число и свободата на словото, се посочва в документа.