/ iStock/Getty Images
Модераторите във Facebook продължават да изпитват тежки странични ефекти от работата си месеци, след като компанията обеща да подобри условията им на труд. Модераторите са хората, които преглеждат ежедневно хиляди постове, които евентуално нарушават правилата на социалната мрежа. Въпросните постове, снимки и видеoклипове обаче съдържат насилие, расизъм, реч на омразата и конспиративни теории, а за да се справят с ежедневния стрес служителите често прибягват към алкохола и наркотиците. Пред вестник „Guardian” бивши и настоящи модератори разказват, че са ставали свидетели как техни колеги „се пристрастяват” към постове с графично съдържание, развиват различни психични разстройства или започват да възприемат крайнодесни политически възгледи.

Може ли „мързелът” да бъде инвестиция в България?

Заради вълната от критики по адрес на Facebook, че допуска дезинформация, политическа пропаганда, реч на омразата и дори влияе върху резултатите от референдуми и избори, през 2016-а компанията се захвана да контролира по-сериозно съдържанието в социалната мрежа. Част от контрола се осъществява чрез алгоритми, но основната част от задачата се пада на т.нар. модератори на съдържание. Те преглеждат всички докладвани постове и преценяват дали да ги оставят или премахнат от платформата. Това обаче ежедневно ги сблъсква с реч на омразата, расизъм, хомофобия, конспиративни теории, видеоклипове с насилие, а понякога и с отнемане на човешки живот. В резултат – служителите развиват различни психични разстройства и често се борят със стреса чрез алкохол и наркотици.

Служителите от центъра за преглеждане на съдържание в Берлин, Германия разказват пред вестник Guardian, че са ставали свидетели как техни колеги „се пристрастяват” към графично съдържание и дори започват да поддържат лична колекция със запазени постове. Други служители започват да развиват крайнодесни убеждения заради ежедневното количество фалшиви новини и реч на омразата, с които се сблъскват:

„Веднъж видях колега да опитва да си купи онлайн електрошоков пистолет. Призна ми, че се страхува да върви нощем из улиците, както и да е обграден от чужденци. Може би цялата тази реч на омразата, с която се сблъскваме всеки ден започва да влияе някак на политическите ни възгледи. Така че един нормален, либерален, може би дори прогресивен човек може да стане по-консервативен и по-заинтересуван за проблеми като например мигрантите. Наистина, много от тази реч на омразата, която срещаме ежедневно, всъщност представлява фалшиви новини, които целят да предадат много определени политически възгледи”.

Facebook отваря офис у нас

Сред най-стресиращите аспекти от работата е следенето на лични чатове между възрастни и малолетни, които са били набелязани от алгоритмите на социалната мрежа, че потенциално представляват сексуална експлоатация. Служителите описват като „зловещи” подобни чатове, като по думите им 90% от тях са със сексуално съдържание.

„Разбираш нещо повече за този тип дистопично общество, което изграждаме всеки ден. Имаме богати бели мъже от Европа, от САЩ, които пишат на деца от Филипините и опитват да стигнат до снимки със сексуално съдържание в замяна на 10-20 долара”.

Марк Зукърбърг с призив за „по-активна роля“ в регулацията на интернет

През февруари служители от центъра за преглеждане на съдържанието в Аризона, САЩ, за първи път разказаха публично пред The Verge за тежките условия за работа, които предизвикват странични ефекти като посттравматичен стрес, панически атаки, параноя, смъртни заплахи, алкохолна и наркотична зависимост. Модераторите споделиха, че техен колега развил параноя и започнал да спи с оръжие до себе си. Заради хилядите конспиративни постове и видеа друг от тях започнал да подлага на съмнения Холокоста, 11 септември и дори дали Земята е кръгла.

По данни на Facebook общият брой на модераторите на съдържание по света се е удвоил в последната година и е достигнал до 15 хил. души.

В края на януари от компанията обявиха, че планират отварянето на център за преглеждане на съдържание и в София до края на годината. В центъра трябва да работят 150 служители, които вече преминавали обучение. Те ще следят постове на казахски, турски и руски.