/ Guliver/Getty Images
Белият дом се опитва да установи как неудобни подробности от напрегнатите телефонни разговори, проведени наскоро между американския президент Доналд Тръмп и лидерите на Австралия и Мексико, са изтекли в медийното пространство. Това заяви пред телевизия Фокс нюз президентският говорител Шон Спайсър, цитиран от Ройтерс.

"Президентът гледа на тези течове на информация много сериозно", казва Спайсър в откъс от интервюто, което ще бъде излъчено днес.

Тръмп е съкратил разговора си с австралийския премиер Майкъл Търнбул след разгорещена дискусия за споразумение за размяна на бежанци, като разговорът се превърна в заплаха за двустранните отношения между съюзническите държави, след като подробности от него се появиха във "Вашингтон пост".

В по-ранен разговор с мексиканския си колега Енрике Пеня Нието по въпроса кой да плати изграждането на стената по американско-мексиканската граница Тръмп е казал, че може да изпрати армията на САЩ срещу наркокартелите - подробностите от този разговор станаха известни чрез откъс, публикуван от мексиканската медия "Аристеги нотисиас" и АП. Белият дом по-късно заяви, че изказването е било направено в шеговит дух.

"Това е обезпокоително и мисля, че президентът поиска от екипа да проучи внимателно въпроса, защото последствията от това могат да бъдат много сериозни", каза Спайсър.

Той окачестви двата разговора като "откровени", но с показано уважително отношение в тях, и посочи, че както австралийското, така и мексиканското правителство е оспорило някои от изнесените подробности.

Белият дом не е отговорил на запитванията за коментар във връзка с разследваните течове на информация.
БТА