/ iStock/Getty Images
С бързо увеличаване на случаите с коронавирус Южна Корея се превърна в една от най-засегнатите страни в света извън Китай, но оттогава значително намали процента на заразяване и има едно от най-ниските нива на смъртност.

Към сряда Сеул потвърди 7 755 случая - четвъртият най-висок брой в света - но само 60 смъртни случая, много под глобалната средна стойност на Световната здравна организация.

Увеличават се случаите на COVID-19 в цял свят

Какво направи Южна Корея и може ли да даде пример? Франс прес хвърля поглед върху този въпрос.

Вместо да предприеме китайския подход за блокиране на засегнатите градове, Южна Корея прие модел на открита информация, публично участие и широко тестване. Всеки потвърден контакт на пациент с коронавирус се проследява и се предлагат тестове.

Без целувки и ръкостискане: Как коронавирусът променя навици и културни обичаи

Движенията на заразения човек през предходните 14 дни - определени чрез използване на кредитна карта, кадри за видеонаблюдение и проследяване на мобилни телефони - също се публикуват на правителствените уебсайтове, като текстови съобщения се изпращат на хората, когато се появи нова инфекция в района, където живеят или работи.

Тактиката повдигна опасенията за нарушаване на личната поверителност, но дава възможност на хората да се явят за проверки.

Таксите за тестване са около 160 000 вона (134 щатски долара), но безплатни за пациентите - хора, свързани с потвърдени случаи - или такива, които тестват положително, което насърчава участието на населението в мерките. Това помага за ранното откриване и справяне с разпространението на инфекцията.

СЗО: 93% от случаите на коронавирус са само в четири страни

Южна Корея провежда повече диагностични тестове по-бързо от всяка друга държава - около 10 000 на ден, което според специалистите е помогнало на страната за ранно откриване на пациенти и справяне с епицентъра на инфекцията.

В Южна Корея може да се извършват повече от 15 000 диагностични теста на ден и да към сряда вече са проведени 220 000. В страната има повече от 500 определени клиники за тестване, включително над 40 мобилни съоръжения, които свеждат до минимум контакта между пациенти и медицински работници.

Южна Корея се е възползвал от опита: тя изпита липсата на комплекти за тестване по време на избухването на Близкоизточния респираторен синдром (MERS) през 2015 г., което накара страната да създаде система за ускоряване на действията.

248 нови случаи на коронавирус в Южна Корея, общо заразените са близо 7400

В рамките на седмици след появата на епидемията в Китай, новоразработените комплекти за тестване на COVID-19, които показват резултати само за шест часа, получиха спешно одобрение от правителството и бяха предоставени на клиниките.

Властите призовават хората да стоят на закрито, да избягват срещи и да намалят до минимум контакта с други хора, в така наречената кампания „социално дистанциране“, която води до тихи улици и полупразни магазини и ресторанти, дори в обикновено оживени части на Сеул.

Десетки събития - от концерти на K-pop и спортни събития - са отменени и повечето хора носят маски според препоръките на правителството.

Две години затвор за търговци, които не пускат в оборот маски за лице в Южна Корея

Няколко са факторите, които стоят зад необичайно ниската смъртност в Южна Корея - 0,77 процента при средна глобална стойност от 3,4 процента. Ранното откриване дава възможност за ранно лечение, а широко разпространеното тестване означава, че е по-вероятно да бъдат идентифицирани леки или асимптоматични случаи, което увеличава общия брой случаи, така че делът на умиращите намалява.

Освен това заразеното население има уникален профил: повечето инфекции в страната са при жени, а почти половината са при хора на възраст под 40 години. Длъжностните лица казват, че това е обусловено от факта, че повече от 60% от случаите му са свързани с църквата на Иисус Шинчонджи, тайна религиозна група, често осъждана като култ. Повечето от членовете й са жени, а много от тях са на 20-те и 30-те.

Но глобални данни показват, че вирусът е най-смъртоносен сред по-старите поколения и по-специално при мъжете.
БГНЕС