/ iStock/Getty Images
Броят на заразените с новия коронавирус по света надхвърли 100 000 души, сочат данни, оповестени от Световната здравна организация.

Най-засегнатата страна в Европа остава Италия. За да се ограничи епидемията, италианското правителство издаде указ, с който над 15 милиона жители в северна част от страната се поставят под карантина.
Указът беше подписан тази нощ от италианския премиер Джузепе Конте. Мерките имат за цел да ограничат влизането и излизането от голяма част от Северна Италия, която включва финансовия център Милано и популярната туристическа дестинация Венеция.

Италия е една от най-тежко засегнатите от COVID-19 страни след Китай. На нейна територия има близо 6 хиляди заразени и 233 смъртни случая. Положението с коронавируса и в други европейски страни се усложнява.

Нов тест открива коронавируса за 29 минути

Броят на заболелите във Франция достигна снощи 949 души, което е с над 330 повече от предишния ден. Три случая на зараза с новия коронавирус бяха установени в долната камара на френския парламент, предаде Франс прес. Заразени са двама депутати и един служител. Двамата депутати са в болница. Състоянието им е стабилно. Шест души, сред които петима депутати и един служител на долната камара, са под наблюдение, за да се установи източникът на заразата. Съгласно предварително установената програма на парламента от днес до 22 март той е във ваканция, така че броят на хората в сградата ще бъде силно намален. Във Франция има 11 смъртни случая на хора, които бяха заразени с новия коронавирус.

Броят на заразените във Великобритания достигна 209 души, предаде Ройтерс, цитирайки данни на здравното министерство. Досега в страната са починали двама пациенти, дали положителни проби за коронавируса.

Броят на заразените с коронавируса в Норвегия достигна 147. Вчера бяха потвърдени още 34 случая. Всички заразени се намират под домашна карантина. 

Борисов свиква спешно оперативния щаб за коронавируса

В Гърция беше съобщено за нови 21 заразени, с което общият брой на заболелите в страната достигна 66.

Първи случай на заразяване с коронавируса беше регистриран в Молдова, предаде ТАСС. 48-годишната пациентка е пристигнала в Кишинев от италианския град Болоня, съобщи молдовското министерство на здравеопазването. Тя веднага е била приета в болница, защото страда от захарен диабет, затлъстяване и високо кръвно. Състоянието й се оценява като тежко. Пациентката е приета с висока температура, кашлица и остра дихателна недостатъчност. Молдовското министерство на здравеопазването призовава всички пътували със същия самолет да останат по домовете си и да информират семейния си лекар.

Междувременно в американския щат Ню Йорк беше обявено извънредно положение заради епидемията. Броят на заразени там достигна 76 души.

Италия постави под карантина 16 милиона души

Здравната комисия в Китай съобщи, че за вчерашния ден в страната е имало 44 нови случая на заразяване с COVID-19, което означава спад спрямо 99-те случая предишния ден, предаде Ройтерс. С това общият брой на потвърдените случаи достига 80 695. Властите съобщиха и за 27 нови смъртни случая, спрямо 28 предишния ден. Всички загинали са живеели в централната провинция Хубей, епицентър на епидемията. Общо броят на загиналите в Китай е 3097 души.

Южна Корея съобщи за 93 нови случая на заразяване вчера, с което броят на заразените в страната достигна 7134, предаде агенция Йонхап, като цитира представители на здравните власти. Това е по-малко от предишния ден, но представителите на здравните власти уточняват, че броят може да се промени след обработването на нови тестове.

Здравното министерство на Египет потвърди, че вече 45 от общо над 150 туристи на круизен кораб по река Нил са дали положителни тестове за коронавируса, предаде Асошиейтед прес. Преди това турист от тайванско-американски произход, пътувал със същия кораб, е бил тестван положително при завръщането си в Тайван. Световната здравна организация информирала египетските власти и те проверили всеки от пътниците. Здравните власти установили, че 12 души от екипажа са заразени с бързо разпространяващия се вирус, но не са проявявали симптоми. Те са изолирани в болница на северното крайбрежие на Египет. Пътниците - включително американци, французи и други чужденци - били поставени под карантина в очакване на резултатите от тестовете.

САЩ подготвят извънредни мерки след напредването на коронавируса към Вашингтон

Първи случай на новия коронавирус беше регистриран и в Парагвай, предадоха Франс прес и ТАСС. 

64-годишен мъж от Буенос Айрес - столицата на Аржентина, стана първата жертва на коронавируса в Латинска Америка. Мъжът се почувствал зле три дни след връщането си от Европа, на 28 февруари. Той вече страдал от диабет, високо кръвно, хроничен бронхит и нарушения в работата на бъбреците, предаде ДПА, цитирайки информация на аржентинското здравно министерство.

Вчера станаха ясни и нови случаи на заразени в Северна Македония, Румъния и Чехия.