/ iStock/Getty images
Еквадор обяви извънредно положение в главното пристанище на страната и в други райони, засегнати от престъпления, свързани с наркотици, съобщи телевизия ТРТ.

Декретът разрешава на силите за сигурност да създават контролно-пропускателни пунктове и да извършват претърсвания на хора и имущество без съдебна заповед.

В телевизионно обръщение към нацията президентът Гилермо Ласо заяви, че е обявил извънредно положение в пристанището Гуаякил и съседните окръзи Дуран и Самборондон, както и в провинциите Санта Елена и Лос Риос.

Ласо допълни, че извънредното положение включва и полицейски час от 1:00 до 5:00 ч. през нощта в засегнатите райони. Миналата година Ласо на три пъти обяви подобни временни извънредни положения за Гуаякил, който се сблъска с рязък скок на убийствата, свързани с организираната престъпност.

"Имаме общ враг: престъпността, трафикът на наркотици и организираната престъпност", заяви Ласо, бивш банкер от десницата, който встъпи в длъжност преди близо две години.

Еквадор, който е разположен между най-големите производители на кокаин Колумбия и Перу, е засегнат от вълна от насилствени престъпления, за които властите обвиняват битките за територии между наркобанди.

Страната се е превърнала в основен център за разпространение на наркотици, предназначени за САЩ и Европа
БГНЕС