/ БГНЕС
Висш американски дипломат заяви пред конгресмените, водещи разследването за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, че не знае дали той е спрял помощ за Украйна в опит да принуди Киев да разследва негов политически противник, макар че според демократите показанията на Филип Рийкър потвърждават другите събрани доказателства, предаде Ройтерс.

Тръмп се намесил в отношенията между САЩ и Украйна

Филип Рийкър, и.д. помощник-държавен секретар по въпросите на Европа и Евразия, прекара вчера близо осем часа в Капитолия, отговаряйки при закрити врата на въпроси в комисиите по външните работи, разузнаването и надзора в Камарата на представителите.

Тръмп придаде расистки оттенък на разследването на Конгреса за импийчмънт

Комисиите са насрочили още няколко заседания за изслушване на свидетели през следващата седмица, пак при закрити врата. Чарлз Купърман, бивш заместник-съветник на президента за националната сигурност, който бе призован да даде показания утре, поиска от съдия да реши дали трябва да се подчини на призовката от Конгреса или на заповедта на администрацията да не се яви. Във вторник конгресмените се надяват да разпитат Александър Виндман - директор по европейските въпроси в Съвета за национална сигурност. Катрин Уийлбъргър, и.д. помощник-министър на отбраната за международната сигурност, е призована за сряда, а Тим Морисън, водещ съветник на Белия дом по въпросите на Русия и Европа има призовка за четвъртък.
БТА