Изследване показва кои са проблемите за жителите на Косово
Изследване показва кои са проблемите за жителите на Косово / Sofia Photo Agency

За гражданите на Косово най-големи проблеми са безработицата, бедността и снабдяването с ток – това показва изследване на Програмата за развитие на ООН UNDP.

Няколко месеца след обявяването на косовската независимост гражданите губят доверието си към институциите в страната, но най-драстично пада рейтингът на шефа на ЮМНИК, както и към мисията на ООН в Косово.

Гражданите считат, че корупцията и слабото правосъдие са главните пречки за всякакъв вид инвестиции, същите неща според тях са пречка и за чуждестранни инвеститори. 60 процента от косоварите твърдят, че косовските институции са отговорни за икономическата обстановка, а повечето от тях посочват социално-икономическите въпроси, безработицата и бедността като главна заплаха за стабилността в Косово.

За 29 процента най-големият проблем е безработицата, за 27 на сто – бедността, докато за 11 процента проблем е снабдяването с електричество.

Най-голямата изненада в изследването идва от косовските сърби – през май само 24 процента от тях са били готови да работят заедно с албанците, докато сега процентът се е увеличил на 35.