Израелци раниха девет палестинци на погребение
Израелци раниха девет палестинци на погребение / cнимкa: БГНЕС

Израелски военни раниха девет палестинци в окупирания Западен бряг на река Йордан в сблъсък с демонстранти, хвърлящи камъни по тях по време на погребението на 10-годишно момче, убито предния ден, заявиха палестински лекари. Според медиците израелските военнослужещи са стреляли по протестиращите с гумени куршуми. 21-годишен палестинец е бил улучен в главата и лекарите определиха състоянието му като "мозъчна смърт".

Управителят на град Рамала Саид Абу Али заяви, че аутопсията на момчето, убито във вторник близо до село Нилин, е показала, че то е било простреляно в главата. Според лекарят Салах Хаваджа момчето е било улучено от близко разстояние. Демонстрантите се събираха почти през целия ден в Нилин, за да протестират срещу изграждането на преграда от Израел на Западния бряг на река Йордан. Според 32-годишния Мохамед Нафи от демонстрантите протестът е започнал мирно, а няколко момчета са наблюдавали израелските булдозери, разчистващи мястото за издигане на преградата. "След като булдозерите приключиха, спря военен джип на граничната полиция и войник клекна и насочи пушката си срещу нас и стреля. Тогава Ахмед падна, а кръвта потече от главата му" каза Нафи и добави, че младежът е бил на около 100 метра от джипа.

Говорителят на израелската полиция Мики Розенфелд заяви, че случаят се разследва, но още няма твърди заключения. Според него демонстрантите са хвърляли камъни, а израелската гранична полиция е стреляла с гумени куршуми и сълзотворен газ.