Израел засилва мерките за сигурност по границата с Ливан
Израел засилва мерките за сигурност по границата с Ливан / netinfo

Дипломатическите мисии и еврейските институции по света бяха инструктирани да засилят охраната си по дипломатическите представителства и другите сгради на Израел. Предприетите мерки са заради опасност от атаки за отмъщение след убийството на шефа на службите за сигурност на ливанската фундаменталистка организация Хизбула Имад Мугние. Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на пожелали анонимност израелски служители.


Малко след експлозията в сирийската столица, при която бе убит Мугние, Израел обяви, че няма нищо общо с убийството. Но Хизбула и мнозина в арабския свят смятат, че именно Израел е извършителят заради вкотененото си убеждение, че еврейската държава иска смъртта на Мугние.

Службите за сигурност Шин Бет са наредили да бъдат повишени мерките за сигурност в самолети и кораби, а израелската армия е повишила степента си на готовност по границата с Ливан и палестинските територии заради опасения от атаки и отвличания, съобщи израелското радио. Очаква се убийството на Мугние да засили напрежението между Израел и Хизбула и да възпламени нов кръг от военни действия по границата, въпреки твърдението на Израел, че не е замесен в атентата срещу Мугние.