Израелската армия предупреди, че вече смята град Газа и околния регион за бойно поле и нареди на жителите да „напуснат незабавно“ и да се насочат на юг, предаде Франс прес.

"Районът на град Газа се превърна в арена на бойни действия. Укритията и целият регион не са безопасни", пише в листовки, които израелската армия твърди, че е пуснала на палестинската територия. „Трябва да тръгнете незабавно към районите на юг от Уади Газа“, реката, която пресича територията от изток на запад, се казва още в листовките, посочва АФП.

„Навлязохме в нова фаза във войната“, обяви по-рано израелският министър на отбраната Йоав Галант във видео.

„Хамас“ приветства решението на ООН за Газа, Израел засили бойните действия


"Снощи земята в Газа се разтресе. Ние атакувахме над земята и под земята. Ние атакувахме терористи от всякакъв ранг на всяко място."

Говорителят на гражданската защита на Газа Махмуд Басал каза пред АФП, че "стотици сгради и къщи са напълно унищожени, а хиляди други домове са повредени".

Градът от тунели на „Хамас“ под Газа


Свидетели казаха, че по-голямата част от бомбардировките са били концентрирани в района Джабалия в северната част на Газа. Ударите оставиха широки кратери по улиците и сринаха много сгради в района.

Последните данни на управляваното от Хамас Министерство на здравеопазването на Газа съобщават, че 7703 души са били убити от 7 октомври насам, включително повече от 3500 деца.

Все още не е ясно колко души са загинали при интензивните въздушни удари снощи. Към момента комуникациите с ивицата са почти невъзможни, тъй като от вчера са спрени и мобилните връзки в анклава, предаде BBC.

БГНЕС, БТА