/ iStock/Getty Images
Правителствена комисия по коронавирус на Израел възложи на съответните министерства да подготвят план за възобновяване на полетите от 16 август, съобщава ТАСС, цитирайки изявление на ръководителя на кабинета на еврейската държава.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху свика заседание на правителствената комисия по коронавирус вечерта на 5 август. Комисията възложи на министрите на здравеопазването, транспорта, външните работи и Израелския съвет за национална сигурност да насърчават, след консултация със съответните министерства, план за отваряне на въздушния трафик от 16 август. Документът трябва да бъде представен за одобрение на кабинета, се казва в съобщението.

Комисията препоръча на правителството да премахне ограниченията върху работата на търговските центрове и магазини през почивните дни. Предложението трябва да бъде одобрено от кабинета

Израел спря полетите в края на март на фона на нарастващия брой заразени в страната. Израелският национален въздушен превозвач Ел Ал първоначално спря всички редовни международни полети до 4 април, след това удължи това решение няколко пъти, последно на 16 юли до края на август.

Броят на откритите случаи на заразяване с коронавирус в Израел се е увеличил с 2 092 през последните 24 часа до 77 919, сочи статистиката на министерството на здравеопазването на страната, публикувана в сряда вечерта. По думите му през изминалия ден са починали 6 пациенти с коронавирусна инфекция, общият брой на смъртните случаи от началото на епидемията в Израел е достигнал 565.

В момента активни са 25 956 случая, 345 от тях са в тежко състояние, 106 са свързани до апарати за изкуствена вентилация на белия дроб. От началото на епидемията в страната са се възстановили 51 395 пациенти.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху на 3 август определи като основни задачи в борбата срещу разпространението на коронавирус намаляването на броя на заболелите. Той посочи, че в момента честотата на заболеваемостта в Израел е една от най-високите в света, но отбеляза, че страната е в стабилно състояние през последните две седмици.

В края на май Израел възобнови увеличаването на броя на ежедневно откритите случаи на коронавирус. От 27 май остават в сила основните инструкции на Министерството на здравеопазването за задължителното спазване на разстояние от два метра и носенето на защитни маски извън дома.
БГНЕС