/ ThinkStock/Getty Images
В Египетския музей в Кайро е изложена "крещящата мумия" на фараонски син, който бил обвинен, че замислил заговор за убийството на баща му, предаде Франс прес.

Мумията, известна като "непознатия Е", рядко е показвана публично. Лицето й е с бръчки, а устата е отворена, сякаш младият мъж стене от болка.

Как е изглеждала Нефертити – една от най-обаятелните жени в света (СНИМКИ)

Според министерството по въпросите на паметниците на културата на Египет, ДНК анализът е потвърдил, че става въпрос за мумията на един от синовете на фараона Рамзес Трети, управлявал страната през периода 1186 - 1155 г. пр. Христа.

Вижте Авги - момичето, което е живяло преди 9000 години (СНИМКИ/ВИДЕО)

Тази жена е на 2400 години (ВИДЕО)

Белези върху мумията навеждат на мисълта, че мъжът бил обесен и тялото му било покрито с овча кожа, която древните египтяни смятали за нечиста. Синът на Рамзес Трети - Пентавер бил осъден на смърт чрез обесване заради замесването му в заговор срещу баща му. Древни папируси разкриват, че Пентавер заговорничил с майка си Тийе - втората съпруга на Рамзес Трети, за да бъде убит фараонът.

Учени изследваха позлатената мумия на будистки монах. Какво откриха?

Не е ясно дали Рамзес Трети е бил убит, но според някои индикации е бил намушкан с кама във врата.

Археолози откриха свидетелства за първобитна стоматология

Амулет с окото на Хор, което символизира утехата и победата на доброто над злото, бил поставен около врата на Рамзес Трети, поясниха от министерството.
БТА