/ iStock
Дукталният карцином (DCIS) е вид прединвазивен тумор, който понякога прогресира до изключително смъртоносна форма на рак на гърдата. Той представлява около 25 % от всички случаи на рак на гърдата.

Тъй като за лекарите е трудно да определят вида и стадия на DCIS, пациентите с DCIS често се лекуват прекомерно. За да се справи с този проблем, интердисциплинарен екип от изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) и ETH Цюрих разработи модел на изкуствен интелект (ИИ), който може да идентифицира различните стадии на DCIS от евтино и лесно за получаване изображение на тъкан на гърдата. Моделът им показва, че както състоянието, така и разположението на клетките в тъканната проба са важни за определяне на стадия на DCIS.

Учени изследват връзката между стреса от тежки житейски събития и появата на рак

Тъй като такива изображения на тъкани са толкова лесни за получаване, изследователите са успели да създадат един от най-големите набори от данни по рода си, който са използвали за обучение и тестване на своя модел. Когато сравнили неговите прогнози със заключенията на патолога, те открили ясно съвпадение в много случаи.

В бъдеще моделът би могъл да се използва като инструмент, който да помогне на лекарите да рационализират диагностицирането на по-прости случаи без необходимост от трудоемки тестове, като им предостави повече време за оценка на случаи, при които не е толкова ясно дали DCIS ще се превърне в инвазивен.

Растителна храна намалява риска от рак и сърдечни заболявания

"Направихме първата крачка към разбирането, че трябва да разглеждаме пространствената организация на клетките, когато диагностицираме DCIS, и сега разработихме техника, която може да се разширява. Оттук нататък наистина се нуждаем от проспективно проучване. Работата с болница и достигането на този подход до клиниката ще бъде важна стъпка напред", каза Каролин Улер, професор в катедрата по електротехника и компютърни науки (EECS).

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС