Изчезналият самолет на „ЕърЕйша вероятно е на дъното на морето
Изчезналият самолет на „ЕърЕйша вероятно е на дъното на морето / снимка: БГНЕС

Самолетът на базираната в Малайзия авиокомпания "ЕърЕйша", който изчезна в неделя от радарите с 162-ма души на борда по време на полет от Индонезия до Сингапур, вероятно е "на дъното на морето", заяви ръководителят на индонезийската служба за спасителни операции, цитиран от Франс прес.

"Въз основа на наличната информация основната хипотеза е, че самолетът е на дъното на морето. Това е първоначалното впечатление, което може да претърпи развитие след анализа на резултатите от издирването", каза Бамбанг Соелистьо на пресконференция.

Към спасителните операции се присъединиха Австралия и Южна Корея. Говорител на австралийското министерство на отбраната съобщи, че в района на издирването е пристигнал военнотранспортен самолет АР-3С "Орион". Южнокорейски представител каза, че в близките два дни Сеул ще изпрати самолет, който да се включи в издирването. В момента се водели преговори със страните, през чиито пространства трябва да прелети самолетът на ВВС на Южна Корея.

Сингапур изпрати вече два военнотранспортни самолета С-130 "Херкулес" и два кораба на ВМС. В операцията по издирването участват също три кораба и военнотранспортен самолет на Малайзия. Работата се ръководи от Индонезия, тъй като връзката със самолета е била изгубена, когато той е бил нейния сектор на отговорност. Индонезийската страна е предоставила 7 самолета, 4 военни кораба и 6 изследователски съда. Основните усилия на спасителите са съсредоточени на изток и на север от остров Белитунг в Яванско море.

Връзката с авиолайнера е пропаднала някъде в района на остров Калимантан (Борнео) 42 минути след началото на полета.

Междувременно акциите на "ЕърЕйша" на борсата в Куала Лумпур загубиха близо 7 на сто от стойността си на днешната търговия, съобщи Франс прес.

Самолет на авиокомпания „ЕърЕйша" със 162 души на борда, пътуващ от индонезийския град Сурабая за Сингапур, изгуби контакт с контрола на въздушното движение в Джакарта в 6.17 ч. местно време (23.17 ч. по Гринуич) в неделя. Самолетът е трябвало да пристигне в Сингапур в 8.30 ч. местно време (00.30 ч. по Гринуич).