Изборите в САЩ може да доведат до застой в руско-американските отношения
Изборите в САЩ може да доведат до застой в руско-американските отношения / netinfo

Политическите процеси в САЩ са изпитание за стабилността на руско-американските отношения, заяви служител от министерството на външните работи на Русия пред агенция ИТАР-ТАСС.

"Можем да стигнем до момент, когато да спрем по същество преговорите със САЩ по въпроси, които са от техен интерес", каза служителят, пожелал анонимност. "Ако САЩ искат да си сътрудничат с Русия, то те трябва да се съобразяват с нас. Ще направим всичко възможно, за да съхраним постигнатото в отношенията ни", добави той, цитиран от БТА.

Отношенията между Вашингтон и Москва са напрегнати заради редица въпроси от областта на сигурността. Дипломати от двете страни се безпокоят, че преговорите за противоракетната отбрана и за конфликтите в Грузия може да бъдат засегнати от промяната на управлението в двете държави.

"Русия и САЩ не са врагове, но все още не са и приятели и са все по-малко и по-малко зависими една от друга", каза служителят. По мнението му основата на отношенията със САЩ се руши. "Ако не успеем да съхраним приемствеността след избора на президент на САЩ, то нищо няма да ни свързва повече и всяка страна ще бъде в режим на "свободно плаване"," отбеляза руският служител.