Италия ще продава хапче за аборти въпреки натиска на Църквата
Италия ще продава хапче за аборти въпреки натиска на Църквата / снимкa: sxc.hu

Италианската агенция за медикаментите AIFA разреши продажбата на хапчето за аборти RU 486 след почти двегодишна процедура, въпреки силния натиск от страна на Църквата и въздържането на кабинета "Берлускони", предаде агенция Франс прес.

Административният съвет на AIFA удовлетвори молбата на френската лаборатория Exelgin, внесена през ноември 2007 г., за пускане на хапчето на италианския пазар. Медикаментът е разрешен във Франция от 1988 г.

Хапчето RU 486, което не бива да се бърка с таблетката "на другия ден", позволява да се избегне хирургически аборт и нежеланата бременност да бъде прекъсната по медикаментозен път пет до седем седмици след забременяването в зависимост от страната, където е предписано.

Освен Католическата църква, която защитава правата на ембриона от зачатието, консервативната десница и мнозина членове на правителството на Силвио Берлускони също бяха против пускането на хапчето на пазара, пише БТА.

Председателят на Понтификалната академия във Ватикана заяви, че лекарят, жената и всички, които тласкат към използване на хапчето, трябва да бъдат отлъчени от Църквата. Това хапче не е медикамент, а смъртоносна отрова, заяви той за няколко медии.