Италианският министерски съвет одобри ново постановление за разхлабване на мерките, въведени заради коронавирусната епидемия, съобщава РАИ Нюз.

Мерките влизат в сила от понеделник, 26 април. За целта им обаче утре властите въз основа на епидемиологичните данни в италианските области, ще обявяват някои от тях за жълти зони - тоест за зони с умерен риск на разпространение на заразата. Ще стане ясно и кои зони остават червени, тоест с висок риск и кои са оранжеви, тоест със среден риск.

99% от ваксинираните със Спутник V в Сан Марино имат антитела

Съгласно облекчаването на рестрикциите от 26 април придвижването между две жълти области ще бъде свободно. Досега придвижването между областите в Италия по принцип ставаше само по неотложни причини. Когато става дума за придвижване между оранжеви или червени зони, за да се осъществява то, ще е нужен така нареченият зелен сертификат. В периода 26 април до 15 май ще е възможно в жълтите и оранжевите зони посещения при приятели и роднини от четири души, вместо както беше досега от двама души.

Зелените сертификати ще се издават на хора, които са се ваксинирали напълно и ще имат валидност шест месеца от края на финалната доза от ваксината. Зелени сертификати ще се издават и на оздравелите от Ковид-19 и ще са с валидност шест месеца от датата на документа, потвърждаващ оздравяването. Зелени сертификати ще се издават и на хората, направили си бърз тест или молекулярен тест за коронавируса. В този случай сертификатите ще са със срок от 48 часа от датата на теста.

Италия може да приспособи мобилно приложение за ваксинационен "паспорт"

Зелени сертификати, издадени от други страни членки на ЕС, ще се признават в Италия. Зелени сертификати от трети страни ще се признават, ако ваксинацията направена в тези страни, е призната като еквивалентна на тази, която е валидна на националната територия.

Съгласно облекченията от 26 април до края на учебната година учениците се връщат присъствено в жълтите и оранжевите зони, докато в червените зони присъственото обучение е между 50 и 75 процента. Университетите от 26 април до 31 юли в жълтите и оранжевите зони осигуряват основно присъствено обучение, а в червените зони се препоръчва присъствено обучение на студентите в първа година.

От 26 април ресторантите в жълтите зони отварят врати и за вечеря, но на открити пространства, на закрито това ще стане през юни.

Сърбия, Иран и Италия ще произвеждат ваксината Sputnik V

От 26 април кината, театрите и концертните зали, както и клубовете за изпълнения на живо подновяват работа в жълтите зони. Условието е дистанция между хората от един метър, предварително резервирани места. Капацитетът на прием на тези заведения трябва да е 50 процента от обичайното, тоест до не повече от 500 души на закрито и до 1000 души на открито.

От 1 юни в жълтата зона ще са разрешени спортни прояви пред публика, но тя трябва да е до 25 процента от обичайното, тоест до не повече от 1000 зрители на открито и 500 на закрито. В жълтите зони ще са разрешени от 26 април почти всички спортни дейности на открито, при които няма контакт между играчите. От 15 май отварят в жълтите зони басейните, а от 1 юни отварят и спортните зали в жълтите зони.

От 15 юни в жълтите зони отварят и панаирите, а от 1 юли там се дава и зелена светлина на конгресите. От 1 юли в жълтите зони се подновяват и дейностите на спа комплексите и на тематичните паркове и атракционите.

Вечерният час в Италия остава от 22 ч. до 5 ч. въпреки че политически сили и областни власти искаха той да бъде преместен от 23 ч. до 5 ч. Очаква се вечерният час в този му вид да остане поне до 1 юни, допълва АНСА.

Очаква се утре 11 области да станат жълти. Това може да са Абруцо, Емилия Романя, Фриули Венеция Джулия, Лацио, Лигурия, Ломбардия, Марке, Пиемонте, Тоскана, Умбрия и Венето, както и автономните провинции Болцано и Тренто. Областите Молизе, Калабрия и Сицилия се очаква да са оранжеви, а областите Пулия, Сардиния и Вале Д'Аоста се очаква да останат червени, пише "Кориере дела сера".
БТА