Италиански град с рекорд по спрени от движение коли с българска регистрация
Италиански град с рекорд по спрени от движение коли с българска регистрация / снимка: БГНЕС

Само през последните шест месеца в италианския град Форли са спрени от движение 28 автомобила с българска регистрация, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.
Мотивът за налагане на запора е фалшифициране на документи за технически преглед.

Началото на акцията бе поставено през юни, когато при съвместна операция на националната пътна полиция и на общинската полиция в провинцията Форли-Чезена в областта Емилия Романя бе разкрита куриерска мрежа за доставка на фалшифицирани винетни стикери и талони за технически преглед. Всеки петък следобед на площад пред железопътната гара в Чезена пристигат редовни български превозвачи, които предават на получателите колети с хранителни продукти и други материали от България. Сред тях са открити пликове с фалшифицирани документи за автомобили. Общинската полиция във Форли, град с около 120 хиляди жители, не само се е специализирала в разпознаването на фалшивите български винетки, но разполага и с технически средства за проверка на автентичността им.

Установено е, че автомобилите с българска регистрация са управлявани главно от българи и румънци. Техните собственици са длъжни всяка година да ги подлагат на технически преглед, който не струва скъпо, но пътуването до България отнема време и пари. Икономическото решението се търси на пазара на фалшификаторите. То обаче не излиза по-евтино и при разкриване му се задейства истински "параграф 22".

Италианският закон изисква спиране от движение на автомобил с нередовна документация. На практика това означава, че колата се откарва в запорен гараж, а собственикът й плаща глоба плюс разноските за "паяка", който вдига колата. Тя не може да напусне гаража, защото не отговаря на изискванията за движение, тъй като не е минала на технически преглед, който не може да се извърши в Италия заради чуждестранната регистрация.

Следователно, за да стигне до България трябва да бъде натоварена на друго специализирано превозно средство, което допълнително оскъпява процедурата. Междувременно в италианския гараж тече ежедневна такса за паркинг.

По някаква историческа ирония площадът в Чезена, където се върти борсата с фалшивите български винетки, се нарича "Карл Маркс", сякаш да напомни, че всякакви, несъобразени с местните условия, икономически действия водят до нови, още по-големи загуби.