Италианската мафия се укрива в Испания
Италианската мафия се укрива в Испания / снимка: БГНЕС

Двама "важни лидери" на неаполитанската мафия Камора бяха арестувани в околностите на Мадрид. Двамата задържани са Антонио Каяцо и Франческо Симеоли. Те са заловени от неаполитанската полиция с помощта на Интерпол и испанската полиция и са смятани за двамата "босове" на неаполитанския клан на Камората.

Антонио Каяцо се укриваше от март 2007 г., след като беше осъден на 12 години затвор. Той е считан за кръстник на клана на Камората в кварталите Вомеро и Аренела в Неапол. Симеоли е неговата дясна ръка и също се укриваше от юни 2007 г., припомня БГНЕС.

Редица мафиоти бяха арестувани в последно време в Испания. Това не учудва италианския писател Роберто Савиано, автор на книга за неаполитанската мафия. Той обяснява, че Испания се е превърнала в предпочитано укритие за повечето престъпни групировки: “От шест месеца насам съвместната работа на италианската и испанска полиция срещу мафиотската мрежа се засили. Това позволи арестуването на много хора. Още докато са млади редица италианци биват съветвани да напуснат южната част на страната и да се заселят в Испания. Камористите им казват: “Отидете в Испания, отидете в Барселона – там ще се чувствате като у дома си”. И така, те израстват с идеята, че Испания е напълно “свободен” терен за организираната престъпност. Днес нещата започват да се променят, но вероятно е необходимо още време. Испанското правителство твърде бавно осъзнава колко силно е станало влиянието на италианската мафия на територията на страната. Единствено специалистите, занимаващи се с разследване на италианската мафия, си дават сметка за действителното състояние на нещата. Борбата срещу мафията в Испания не е национално предизвикателство. Никой не го възприема като такова и никой не говори за мафията, дори и медиите. На мафията се гледа като на зло, дошло отвън. Зло, пристигнало с вълните имигранти. Италианците пристигат в Испания – логично с тях пристига и мафията. Говори се и за руснаците, които също се заселват в Испания и които също водят със себе си своите мафиоти. В действителност, самата испанска икономика е станала силно зависима от мафиотските капитали.“