Италианците отхвърлят реформите в Конституцията
Италианците отхвърлят реформите в Конституцията / netinfo

Италианските гласоподаватели са отхвърлили проекта за промени в конституцията на състоялия се вчера и днес референдум, сочат данни от анкета, цитирани от Ройтерс.

Според проучването на института "Пиеполи" за тв канал "Скай Италия" 52 на сто от анкетираните са гласували с "не", а 48 процента са отговорили положително. За да бъде приет проектът за промени в основния закон е необходимо обикновено мнозинство.

Проектът за изменение в конституцията на Италия включва засилване на пълномощията на министър-председателя, намаляване на зависимостта на регионите от централна власт, както и съкращаване на броя на членовете на парламента на страната.

Анкетата на института "Пиеполи" обхваща 2200 избиратели, но не бе оповестен интервалът на възможна статистическа грешка.

Процедурата за промени в конституцията на Италия бе започната от предишното италианско правителство на Силвио Берлускони. Новото левоцентристко правителство на Романо Проди, което измести десницата след минимална победа на изборите през април, призоваваше гласоподавателите да гласуват против промените в конституцията.

Привържениците на конституционната реформа твърдят, че тя ще сложи край на десетилетния период на нестабилни и често сменящи се правителства и че ще спести пари на данъкоплатците. Противниците на промените са на мнение, че те ще допринесат за
разделението в нацията и ще струват на Италия милиарди евро.