Историческа аудиенция - цирк във Ватикана
Историческа аудиенция - цирк във Ватикана / снимка: Reuters

Папа Бенедикт Шестнайсети прие във Ватикана клоуни, акробати, улични актьори и две малки лъвчета. Светият отец ръкопляскаше и развеселен гледаше номерата на цирковите артисти, участвали в необичайната аудиенция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Ватиканът организира тази историческа за Светия престол аудиенция, за да накара уличните артисти и други пътуващи изпълнители от развлекателния бизнес да се почувстват като част от Църквата.

За да бъде атмосферата съвсем истинска, на площад "Св.Петър" бе разпънато шапито и бе поставена въртележка, а хиляди циркови артисти от десетки страни изпълниха залата за аудиенции на Ватикана за необичайното папско представление.

85-годишният Бенедикт, за когото се знае, че много обича котките, обърна специално внимание на две малки лъвчета и си поговори с укротителите им. Папата отбеляза саможертвите, които правят работещите в цирка, за да носят радост на малки и големи - те пътуват постоянно, живеят встрани от обществото, децата им нямат постоянни училища, а те самите енории, в които да се чувстват като у дома.

Светият отец призова хората на цирка въпреки това да не губят вярата си. "Надявам се, че в общностите, където отсядате, намирате хора, които са с открити сърца и могат да откликнат на духовните ви потребности", каза Бенедикт и прикани правителствата по-добре да интегрират пътуващите артисти в обществото.