/ ThinkStock/Getty Images
Испанска община пусна брошури с указания как се смърка кокаин
94610
Испанска община пусна брошури с указания как се смърка кокаин
  • Испанска община пусна брошури с указания как се смърка кокаин
Общината в испанския град Билбао пусна брошури с указания как се смърка кокаин. Подготвените от местната администрация инструкции как правилно да се употребява наркотикът предизвикаха остри критики.
От Здравната служба в града обясниха, че брошурите са предназначени за наркозависими и имат за цел да намалят рисковете, свързани с употребата на дрога. Полемиката около екстравагантната общинска иницатива продължава.

Заловиха гълъб наркотрафикант (СНИМКИ)

"Стрий добре линията си" и "ако наркотикът не е добре стрит, може да увредиш носните си кухини", пише на картички с размера на дебитна карта, които се раздават на потенциалните потребители в информационните центрове на общината за наркотиците и сексуалното здраве. Консерватори от Народната партия излязоха с комюнике, в което заявяват, че е пълна глупост е да се раздава нещо като "комплект" за употреба с толкова лек и фриволен надпис. Според тях има опасност инициативата да внуши, че употребата на дрога е нещо нормално.

Десет луди начина за пренасянe на наркотици (ВИДЕО)

Говорител на службата по здравеопазване в баския град обясни за АФП, че материалите са били раздавани в Билбао по време на празниците на града от 19 до 27 август, когато служителите научели, че някой използва кокаин. Говорителят уточнява, че брошурите не са давани на всеки, който посещава центровете за сексуално здраве. Решението за раздаване на такива материали било взето след консултации с експерти по наркотиците и сексуалното здраве.

Кои са най-опасните наркотици?

Раздадени са били по-малко от 100 такива комплекта, уточнява говорителят на Здравната служба в Билбао. Съветникът по въпросите на здравеопазването в град Билбао Йоланда Диес заяви пред местната медия Europa press, че брошурите са предназначени за наркозависими и имат за цел да намалят рисковете, свързани с употребата на дрога.

„Това е материал, като много други, които даваме в информационните центрове. Ако след прочитането на тази брошура  решите отново да вземете кокаин или каквато и да е друга субстанция, ние не споделяме това ваше решение и ще ви посъветваме да не го правите. Брошурата се дава, за да се намалят, ако можем така да се изразим нараняванията от тези субстанции”, коментира той.

Върху 90% от банкнотите на американците има следи от кокаин

Различни испански региони, включително Мадрид и Каталуния, създадоха програми за наркозависимите, включващи доставка на нови игли. Целта е да се намали риска от заразяване с вируса на СПИН. През 2015 г. 9,1 на сто от испанците на възраст между 15 и 64 години признават, че са използвали кокаин най-малко веднъж през живота си. Това е вторият най-висок показател в ЕС след британските региони Англия и Уелс.