Върху 90% от банкнотите на американците има следи от кокаин
Върху 90% от банкнотите на американците има следи от кокаин / www.sxc.hu

Учените от Американското химическо дружество във Вашингтон са установили, че практиката да се смърка кокаин в носа през навита на стегнато руло банкнота далеч не е само кинематографично клише. Според тях в големите градове в САЩ до 90 процента от банкнотите са дали положителна проба за дрогата, съобщи Франс прес.
   
Във Вашингтон делът на купюрите с остатъчни следи от кокаин достигал 93% - равнище, сравнимо с Бостън, Детройт и Балтимор. Макар че донякъде замърсяването може да се дължи на кокаинови кристали, които се втриват от една банкнота в друга в пачките, изследователите са установили очевиден ръст на явлението. Същите тестове преди две години показали, че само 67% от американските банкноти имат следи от кокаин.
   
Авторите на проучването обясняват растежа с вероятно увеличение на потреблението на кокаин в Америка, където се смята, че има 6 млн. редовно употребяващи наркотика. Все пак, смята се, че основното замърсяване се дължи на банкоматите и машините за броене на банкноти. Количеството на кокаина върху банкнота е от порядъка на 0,006 микрограма, хиляди пъти по-малко от песъчинка (еквивалентът на 50 песъчинки е 1,24 микрограма).
   
Американските химици анализирали банкнотите в обращение в над 30 големи градове от пет страни - САЩ, Канада, Бразилия, Китай и Япония. Американските и канадските банкноти имали най-високо ниво на замърсеност - съответно 90 и 85%, отбелязва БТА. За първи път учените сравнили резултатите с тестове на банкноти от други части на света. След САЩ и Канада Бразилия показала най-висока честота на кокаиновите следи - при 80% от банкнотите. Китай с 20% и Япония с 16% остават доста по-назад.
   
Филмовите режисьори, прибягващи до клишето, за да бъдат автентични, трябва да имат предвид, че според учените в САЩ предпочитаният избор за целта са банкнотите от 5, 10, 20 и 50 долара. И скромната еднодоларова банкнота, и далеч по-ценната стотачка по някаква причина рядко се използват за дрогиране през носа.