Ислямистки екстремист заплаши Русия с нова кървава баня
Ислямистки екстремист заплаши Русия с нова кървава баня / Reuters

Ислямистки екстремист заплаши Русия с нова кървава баня и пое отговорността за смъртоносните атентати от юли срещу двама умерени религиозни дейци в руската република Татарстан, която често е давана като пример за религиозна толерантност във федерацията, предаде Франс прес.

Мъж, който се представи за лидера на бунтовниците в Татарстан, заяви в поместен в ползван от чеченските бойци сайт, че миналия месец е дал заповед за координирани нападения.

"На 19 юли 2012 г. по моя заповед бяха проведени операции срещу враговете на Аллах. Слава на Аллах, смятаме, че операцията бе успешна", заяви във видеопослание мъжът, който се представи като Мухамад, посочва БТА.

Колата на 49-годишния мюфтия Илдус Фаизов избухна насред улицата в центъра на татарстанската столица Казан. Мюфтията бе ранен в крака и приет в болница без опасност за живота.

Същия ден помощникът на мюфтията Валиула Якупов бе застрелян при друго нападение.

И двамата са известни с борбата си срещу радикалния ислям в 4-милионния Татарстан.

Авторът на видеопосланието отправи предупреждение към всички умерени мюсюлмански водачи в Татарстан, които отказват стриктното практикуване на ислямския закон шериат, спазван от повечето бунтовници в Русия.

"Ще продължим да водим други операции срещу враговете на Аллах", заплашва той.