/ Thinkstockphotos
Терористичната групировка "Ислямска държава" е отправила нови заплахи към Белгия, САЩ, Русия, Франция, Великобритания, Канада, Австралия и Италия, съобщават белгийски медии. Отбелязва се, че заплахата е разпространена през "обичайните канали" на групировката, затова достоверността не се поставя под особено съмнение.

Два атентата в Иран, Ислямска държава пое отговорността (СНИМКИ)

В призива терористите се обръщат към своите "братя" мюсюлмани да избягват обществените места като пазари, улици и паркинги, защото "бойци на халифата ще се взривявят там, ще прегазват хората и ще им режат гърлата". Медиите съобщават, че белгийските служби за сигурност извършват проверки.

Ислямска държава пое отговорност за атентата в Лондон

Обществените места в Брюксел, поставени под наблюдението на полиция и военни от края на 2015 г., са все по-охранявани. Патрулиращи полицаи с кучета, обучени да надушват взривни вещества, все по-често могат да бъдат срещнати в паркове и паркинги на търговски обекти.

Терористичната организация се закани и на държави от Балканите с кръвопролития и отмъщение. Заканата е отправена от страниците на балканското издание на списанието на ИД „Румиях мегъзин“. Тя се отнася до „неверниците в Албания, Косово, Босна, Македония и Санджак“.

Говорят членовете на ИДИЛ (СНИМКИ)

“Не сме забравили и няма да забравим Балканите. Просто бяхме малко заети, сега се връщаме отново. Ние не сме забравили сръбските неверници. Не забравяме избиването на мюсюлманите в Босна и Косово, нито разрушаването на джамии и къщи. Невярващите на Балканите, където и да са те, в Босна, Санджак, Албания, Косово, Македония, където и да се крият, ние ще намерим с разрешението на Аллах", пише в списанието.

БТА