Иранският духовен лидер Хаменей нареди да се засилят атаките срещу Запада
Иранският духовен лидер Хаменей нареди да се засилят атаките срещу Запада / снимка: Reuters, архив

Иранският духовен лидер аятолах Али Хаменей нареди на Корпуса на пазителите на ислямската революция - бригадата "Ал Кудс" да "засилят противодействието на Запада и неговите съюзници като ответен отговор на техните опити да свалят сирийския президент Башар ал Асад". Това съобщи британският вестник "Дейли Телеграф", цитирани от ИТАР-ТАСС.

"Според представителите на западното разузнаване, Али Хаменей е направил тази стъпка след състоялото се в Техеран извънредно заседание на Висшия съвет за национална сигурност на Ислямската република", пише изданието. На тази среща се е обсъждал доклада, в който са били изложени възможните последици от краха на настоящия режим в Дамаск за Иран.

В документа, който е бил изготвен по личната заповед на Хаменей, е направен изводът, че националните интереси на Иран са заплашени от обединяването на санкциите на ООН, приети заради иранската ядрена програма, и подкрепата на Запада за сирийската опозиция, добавя вестникът.

"Западното разузнаване съобщава, че в документа се съдържа извода, че Иран не може да запази пасивна позиция пред лицето на новите заплахи, включително разпада на съюза между Техеран, Дамаск и ливанското движение "Хизбула". В тези условия Техеран трябва да изпрати на САЩ, Израел, Великобритания, Турция, Саудитска Арабия и Катар сигнал, че те не могат да действат безнаказано в Сирия, както впрочем и в региона на Близкия и Средния Изток като цяло", подчертава британският вестник, цитирани от БГНЕС.

Али Хаменей е издал след заседанието на Висшия съвет за национална сигурност директива до командващия подразделенията "Ал Кудс" "да усили атаките срещу Запада и неговите съюзници".