Ебрахим Раиси
Ебрахим Раиси / БТА
Иранският президент Ебрахим Раиси обвини днес враговете на страната си за отравянето на стотици ученички из цялата страна, предаде Ройтерс.

Необяснимите засега случаи на отравяне в над 30 училища в поне четири града в Иран започнаха през ноември в свещения за шиитите град Кум, което накара някои родители да спрат децата си от училище.

Министърът на здравеопазването Бахрам Ейнолахи каза във вторник, че стотици момичета в различни училища са станали жертва на отравяния. Някои политици предположиха, че те може да са били взети под прицел от религиозни групи, които се противопоставят на образованието на момичетата.

Над 100 хоспитализирани след нови газови атаки срещу училища за момичета в Иран

Днес, в обръщение към обществеността, предавано пряко по държавната телевизия, Раиси обвини за отравянето враговете на Иран.

"Това е проект, целящ да предизвика хаос в страната, чрез който врагът се опитва да всее страх и несигурност сред родителите и учениците", каза той.

Раиси не уточни кои са тези врагове, въпреки че иранските лидери обичайно обвиняват Съединените щати и Израел, наред с други, че действат срещу Ислямската република.

Отделно от това високопоставен ирански служител заяви, че в отравянията вероятно е замесена цистерна с гориво, която е била забелязана до училище в предградие на Техеран и в два други града.

Властите са конфискували цистерната и са арестували шофьора ѝ, каза Реза Карими Салех, заместник-губернатор на предградието Пардис, цитиран от полуофициалната новинарска агенция Тасним.

Салех е първият представител на иранските власти, който съобщава за арест във връзка с вълната от отравяния, отбелязва Ройтерс.
Той заяви, че същата цистерна е била още в централния град Кум, както и в Боруджерд, в западната провинция Лорестан, където ученици също са пострадали от отравяния, но не даде повече подробности.



 
Анелия Пенкова/БТА