Иранската ядрена програма засенчи финансовата криза на срещата на върха на Г-20
Иранската ядрена програма засенчи финансовата криза на срещата на върха на Г-20 / снимкa: БГНЕС

Иранската ядрена програма засенчи световната икономическа криза на завършилата среща на върха на Г-20 в Питсбърг, отбелязват световните агенции.

Държавните и правителствените ръководители от "голямата двайсетица" се бяха събрали, за да обсъдят реформирането на финансова система и за постигането на балансиран растеж в глобален мащаб. Икономиката обаче остана в сянката на  разкритията, че Иран строи втори завод за обогатяване на уран.

Американският президент Барак Обама предупреди, че военният вариант не е изключен като решение на проблема с иранската ядрена програма, но отдаде предпочитанията си към намирането на дипломатически изход, предаде Франс прес.

Действията на Иран противоречат на неговите думи, че ядрената му програма е за мирни цели, изтъкна той на пресконференция след края на срещата в Питсбърг, пише БТА.

Руският президент Дмитрий Медведев също изрази безпокойство по повод иранския завод за обогатяване на уран, като изтъкна, че той е строен в разрез с разпоредбите на Съвета за сигурност на ООН, предаде ИТАР-ТАСС.

Желанието на Русия да получи конкретни и подлежащи на проверка резултати за иранската ядрена програма се засилва, подчерта Медведев. Той призова Иран да сътрудничи с МААЕ, като намекна, че в противен случай страната трябва да понесе санкции. Руският президент обаче наблегна на предпочитанието си към конструктивния подход и на дипломатическите средства.