Иран залага в новия си бюджет цена на петрола от 50 долара за барел
Иран залага в новия си бюджет цена на петрола от 50 долара за барел / Guliver/Getty Images

Иранският президент Хасан Рохани представи в парламента бюджета за следващата финансова година, започваща през март 2017 г., информира АФП. Заложена е цена на петрола от 50 долара за барел спрямо 40 долара, предвидени в сегашния бюджет.

При така прогнозираната цена на черното злато очакваните приходи за 2017-2018 г. са около 33 млрд. долара.

Цената на петрола прехвърли прага от 50 долара за барел, след като на 30 ноември Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) успя да постигне споразумение за ограничаване на добива с 1,2 млрд. барела дневно от януари. В рамките на споразумението на Иран е позволено да повиши производството си с 90 000 барела дневно през 2017 г. и да добива близо 4 млрд. барела дневно.

В речта си пред депутатите днес Рохани уточни, че иранският добив е бил 2,7 млрд. барела дневно преди през януари да бъдат вдигнати международните санкции срещу Техеран, а през септември добивът е бил 3,8 млрд. барела дневно.

Иран залага в новия си бюджет цена на петрола от 50 долара за барел
netinfo

Бюджетът за следващата финансова година е на стойност 83 млрд. долара, уточнява АП, като се позовава на официалната иранска агенция ИРНА. Това е със седем процента повече, отколкото е сегашният бюджет в риали, но в американски долари е по-малко заради неотдавнашното поевтиняване на иранската валута спрямо долара. Бюджетът за сегашната финансова година е на стойност 97 млрд. долара.

Новият проектобюджет предвижда приходите от износ на петрол да бъдат под 30% от общите приходи, почти колкото и в тазгодишния бюджет. Очаква се парламентът окончателно да приеме бюджета през февруари.

Източник: БТА