Иран издаде серия от смъртни присъди, докато протестите на жените срещу смъртта на Махса Амини навлязоха в трети месец, а при сблъсъците през нощта загинаха най-малко шестима души.

Уличното насилие избухна в цял Иран през нощта, когато протестите се засилиха на годишнината от смъртоносните репресии през 2019 г.

Иран издаде първа смъртна присъда на участник в протестите, които разтърсват страната

Амини, 22-годишна иранка от кюрдски произход, почина в ареста на прословутата морална полиция след задържането ѝ за предполагаемо нарушение на строгия ирански кодекс за облеклото на жените.

"Ние ще се борим! Ще умрем! Ще си върнем Иран!" - се чува как десетки протестиращи скандират около огън на улица в Техеран във видеоклип, публикуван от социалния медиен монитор 1500tasvir.

 


В широко разпространено видео, потвърдено от АФП, силите за сигурност изглежда откриват огън по десетки пътници на метростанция в Техеран, което ги кара да се блъскат и да падат един върху друг на перона.

На друго проверено видео се вижда как членове на силите за сигурност, включително цивилни служители, нападат жени без хиджаб във влак на метрото.

 


Организаторите на протестите призоваха за тридневни действия в памет на стотиците убити по време на "Кървавия абан" - или "Кървавия ноември" - демонстрации, които избухнаха на 15 ноември 2019 г. след шокиращото решение за повишаване на цените на горивата.

Иран се бори да овладее протестите, при които жените свалят и изгарят забрадките си и се сблъскват със силите за сигурност на улицата.

Размириците бяха подклаждани заради бруталното налагане на задължителен хиджаб за жените, но прераснаха в широко движение срещу теокрацията, която управлява Иран от Ислямската революция през 1979 г. насам.

Протест в София в подкрепа на човешките права в Иран

Въпреки използването на смъртоносна сила от страна на властите и кампанията за масови арести, при която бяха задържани учени, журналисти и адвокати, няма признаци на затишие.

БГНЕС