Иран издаде книга с карикатури за холокоста
Иран издаде книга с карикатури за холокоста / снимкa: Sofia Photo Agency

Иран публикува книга с карикатури за избиването на евреите през Втората световна война в опит да оспори историческите измерения на холокоста, предаде ДПА, като се позова на иранската държавна телевизия.

Книгата е озаглавена "Холокост" и съдържа карикатури и текстове, целящи да поставят под съмнение холокоста и да покажат как евреите са злоупотребили с този въпрос. Книгата бе представена днес по повод т.нар. "Ден на Кудс" /на арабски Ерусалим/, на който в цялата страна има антиизраелски демонстрации, организирани от властите.

Покойният лидер на Ислямската революция аятолах Рухола Хомейни бе обявил последния петък от свещения за мюсюлманите месец рамазан за "Ден на Кудс", на който се призовава за освобождаване на Ерусалим от израелската окупация, припомня ДПА.

Книгата е изготвена от група ислямски студенти близки до иранския президент Махмуд Ахмадинеджад и членове на милициите Басидж. Един от студентите заяви по държавната телевизия, че изданието показва нуждата да се знаят реалните измерения на холокоста, а не "просто да се повтарят лъжите, казани досега за случилото се".

Ахмадинеджад започна антиизраелските си тиради през 2005 г., когато нарече холокоста "измислица". Техеран бе домакин на конференция за холокоста през декември 2006 г., на която присъстваха известни антисемити и неонацисти, припомня ДПА.