/ iStock/Getty Images
Индийският щат Керала, Южна Индия, оспори днес пред Върховния съд на Индия новото законодателство за гражданството, което предизвика демонстрации и критики в цялата страна, предаде ДПА.

Керала стана първият щат, оспорил новия закон, отбелязва Асошиейтед прес.

Индийските депутати приеха закон за даване на гражданство на немюсюлмани

Новият, променен закон за гражданството от миналата година бе приет в нарушение на няколко текста на конституцията, включително правото на равенство, изтъква регионалното правителство на Керала в иска си до Върховния съд. Промяната в законодателството е в противоречие и със светския характер на индийската конституция, се казва още в документа.

Нови протести в Индия срещу закона за гражданството

В Индия в продължение на седмици имаше демонстрации срещу законодателната промяна, която предвижда предоставяне на гражданство на немюсюлмани, дошли от съседните мюсюлмански страни като Бангладеш, Пакистан и Афганистан. Противниците на закона твърдят, че това е опит за изолиране на мюсюлманските малцинства в Индия.

Според правителството на националистическата Индийска народна партия новите правила няма да засегнат правата на гражданите, независимо от религиозната им принадлежност.
БТА