Имейли разкриват подробности около погребението на Бин Ладен
Имейли разкриват подробности около погребението на Бин Ладен / снимка: БГНЕС, архив

Вътрешни имейли на американските военни, с които се е сдобила агенция Асошиейтед прес, разкриват подробности около "погребението" на бившия лидер на Ал Кайда, Осама бин Ладен, съобщи френският в. "Фигаро".

"Има ли новини за пакета за нас?", пита адмирал Гаует. "Федекс достави пакета", отговаря колегата му Самюел Перес. "Пакет", в случая, наричат трупа на Осама бин Ладен, убит на 1 май 2011 тодина от специалните части на американските военноморски сили - морските тюлени - в имението му в Аботабад, Пакистан.

Досега сведенията за "погребението" на шефа на Ал Кайда, чието тяло беше хвърлено в открито море, носеха гриф "свръхсекретно". За първи път имейли между американски офицери, до които АП стигнала благодарение на закона за свободата на информацията, хвърлят светлина върху някои подробности.

Съобщение на висш офицер от ВМС от 2 май описва как тялото на Бин Ладен било измито, увито в бял чаршаф, поставено в чувал с баласт, а после хвърлено в морето от самолетоносача "Карл Винсън".

Мюсюлманските традиционни погребални церемонии били спазени. "Офицер прочете подготвената религиозна молитва, преведена на арабски. Сред това тялото беше поставено върху дъска, с която беше плъзнато в морето", пише адмирал Чарлз Гаует.

Имейлите, отчасти цензурирани, подчертават секретността на мисията. Единствено малка група висши офицери от командването на плавателния съд е знаела за погребението, посочва БТА. В разговорите за приближаването на хеликоптерите, превозващи Тюлените, и за прехвърлянето на тялото на Бин Ладен на самолетоносача били използвани кодирани названия.

Пентагонът заяви, че не разполага със смъртен акт, резултати от аутопсия или идентифициране на Бин Ладен чрез ДНК-анализ, нито с документ, уточняващ как правителството смята да постъпи с тялото, ако лидерът на Ал Кайда бъде убит.

"Погребването" на тялото в открито море обаче, явно е било подготвено. "Отзвукът по света щеше да е толкова голям, че американските специални части нямаха право на грешка. При такъв тип операции се обмислят всички варианти, дори най-лошите", обяснява френски офицер, експерт по специални операции.

Официално САЩ оправдаха метода, твърдейки, че са искали да спазят мюсюлманския закон, който изисква тялото да бъде погребано до 24 часа след настъпване на смъртта. В действителност причината да бъде избран точно този подход е главно политическа: САЩ не искаха да поемат риска гробът на Бин Ладен да се превърне в място за поклонение или дори за вербуване на бъдещи джихадисти, отбелязва "Фигаро".

Операцията, разбира се, е филмирана, но правителството на Обама засега държи останалите документи да останат секретни.