Игор Иванов е подал оставка
Игор Иванов е подал оставка / netinfo

Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Игор Иванов е подал молба за оставка и може да замине посланик в "хубава европейска страна", пише московският в. "Ведомости", цитиран от сайта НЮЗру. Официално оттеглянето му щяло да бъде обявено след седмица. Името на новия секретар може да стане известно на заседание на Съвета на 15 юли.

Според източник, близък до Кремъл, Иванов казал, че иска да напусне длъжността, на която се чувствал безполезен и тежкопреживявал факта, че никой не се съобразява с него. Според слухове в парламента може да бъде заменен от министъра на правосъдието Юрий Чайка, чиито позиции са отслабнали и за оставката му се говори вече месец. Изборът на президента Владимир Путин ще зависи от това дали иска да засили, или да отслаби Съвета, пояснява източникът.

Според в. "Твой ден" мястото на Иванов ще заеме някой от приближените на Путин. Иванов бил смятан за протеже на "семейството" /кръга на бившия президент Борис Елцин/ и изпада от сегашната кремълска колода, а и възрастта му напредва - 62 години, изтъква изданието. Споменават се две кандидатури: на ръководителя на Госнаркоконтрол Виктор Черкесов и на председателя на Държавната дума Борис Гризлов.

Иванов се смяташе за един от възможните приемници на Путин, припомня в. "Новие ведомости". Негово предимство е опитът му и международните му връзки, а основният недостатък - безличността. През последните три години, въпреки високия пост, той избягваше публичността и не зае позиция по нито един от злободневните въпроси. Дори като министър на външните работи не даваше на медиите много поводи да говорят за него.

Говори се, че месечно печели между 5 и 7 милиона долара от бизнеса с игрални домове в Москва, които притежавал. Според слуховете кариерата си дължи на своя тъст, високопостовен съветски чиновник, а семейството притежавало недвижими имоти в Испания, Хърватия и Германия.