/ ThinkStock/Getty Images
Москва приветства резултата от преговорите в Пхенян между лидерите на двете корейски държави и призовава Вашингтон да направи ответни стъпки във връзка с поетите от Пхенян ангажименти за демонтаж на ракетен полигон и на ядрени съоръжения. Това се казва в разпространено днес изявление на руското външно министерство, предаде ТАСС.

Тръмп вижда „страхотен напредък“ в отношенията между двете Кореи

"Приветстваме договореността, постигната в хода на преговорите между лидерите на Северна и Южна Корея в Пхенян. В приетата след междукорейската среща на върха съвместна Пхенянска декларация страните потвърждават стремежа си към превръщането на Корейския полуостров в зона на мира и се съгласяват да засилят сътрудничеството в политическата, военната, икономическата и хуманитарната сфери", се казва в изявлението. Министерството напомня, че Русия винаги е била за засилване и придвижване напред на междукорейския диалог.

Лидерите на Северна и Южна Корея подписаха обща декларация

"Имаме намерение и занапред да оказваме съдействие за неговото развитие в духа на подписаните от Северна и Южна Корея документи", се подчертава в изявлението. "Разтичаме, че всички заинтересовани държави ще полагат усилия, насочени към скорошно комплексно решение на ядрения проблем и на други проблеми на Корейския полуостров посредством политическо-дипломатически средства", се казва в изявлението.

В него се отправя призив към Вашингтон в отговор на поетите от Пхенян ангажименти, които са отразени в Пхенянската декларация, да бъдат предприети конструктивни стъпки, които да са в съответствие със съвместните изявления на лидерите на САЩ и на Северна Корея от 12 юни тази година. Пхенян пое ангажимента за демонтаж на ракетния полигон в Тончхан-ри и за закриването на ядрените обекти в Йобньон.

Ким Чен-ун посрещна лично Мун Чже Ин на летището в Пхенян (ВИДЕО/СНИМКИ)

Същевременно руското външно министерство заяви днес, че американските обвинения, че Русия е помогнала на Северна Корея незаконно да се сдобие с гориво посредством трансфер по море, не са подкрепени от никакви доказателства, предаде Ройтерс.
БТА