И Катрин Аштън заминава за Хаити, ЕК даде първите 100 млн. евро
И Катрин Аштън заминава за Хаити, ЕК даде първите 100 млн. евро / снимка: Reuters

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън заминава днес за Хаити, за да обсъди усилията за възстановяване на опустошената от земетресението карибска държава, съобщи АП. ЕС се ангажира да предостави над 600 млн. евро хуманитарна и друга помощ на крайно бедната, потънала в разруха страна, в която бедствието взе повече от 220 000 жертви.

Аштън, която понесе критики, че не е заминала за Хаити по-рано, се оправда, че не е искала да използва самолет, който би бил по-полезен за транспорт на хуманитарна помощ и персонал, отбелязва БТА. „Сега е моментът да отида. Посещенията на високо равнище не отнемат скъпоценно въздушно пространство и ресурси", каза тя.

Дипломат номер едно на ЕС ще се присъедини към комисаря за хуманитарната помощ и реакции при кризи Кристалина Георгиева, която е в хаитянската столица Порт-о-Пренс от вчера.

Междувременно днес ЕК отпусна първите 100 млн. евро, предназначени за възстановяване на Хаити, съобщи комисарят по развитието Андрис Пиебалгс. Средствата ще бъдат използвани за възстановяване на правителствени сгради, за изплащане на заплати, построяване на училища и укрепване на образователната система, ремонт на основната пътна мрежа около столицата Порт-о-Пренс, за техническа помощ.

Това е първата фаза във възстановяването на Хаити, уточнява БТА. Изпълнението на тази фаза бе уговорено с правителството на Хаити, което трябва да ръководи процеса на възстановяването, заяви Пиебалгс. Предстои да бъде направена нова оценка на нанесените от земетресението щети и на дългосрочните нужди на Хаити. В изготвянето й участват експерти от Европейската комисия и ЕС, от ООН, Световната банка и правителството на Хаити. Докладът им се очаква на 12 март.

Земетресение с магнитуд 7 по скалата на Рихтер разтърси Хаити на 12 януари. Жертвите на опустошителното земетресение в карибската страна са стотици хиляди, властите бяха принуди да се обърнат за помощ към международната общност. Столицата Порт-о-Пренс беше обхваната от хаос след най-силното земетресение в страната от 200 години. Над 3 млн. души са засегнати от бедствието. Трусът разруши хиляди постройки, включително президентския дворец и сграда на ООН.