И ФБР издирва мъжете, опитали да изпратят човешки части с колет от Тайланд
И ФБР издирва мъжете, опитали да изпратят човешки части с колет от Тайланд / Thinkstock/Getty Images

Тайландската полиция издаде заповеди за арест за двама американци, които се опитали да изпратят колетни пратки за САЩ с добре съхранени човешки части, сред които бебешка глава, детско краче и сърце на възрастен, предаде Асошиейтед прес. Заповедите за арест бяха издадени, след като полицията констатира, че човешките части са откраднати от тайландски медицински музеи.

Случаят бързо намери международен медиен отзвук. Тайландската полиция поиска съдействие от властите на Камбоджа за издирването на двамата американци, които след като първоначално бяха разпитвани за няколко часа, бяха освободени и получиха разрешение да отпътуват за Камбоджа в неделя. ФБР също помага на Тайланд в разследването.

Двамата заподозрени са Раян Макферсън, на 33 години, и приятелят му Даниъл Танър, на 33 години. След разпита им през уикенда и отпътуването на двамата за Камбоджа полицията събрала нови елементи по случая. Така стигнала до извода, че или двамата американци са откраднали човешките части от медицински музей, или са ги купили от хора, които са ги откраднали, а после са се опитали да ги пратят по пощата, декларирайки ги като играчки.

Снимки на двамата американци, разговарящи с полицията през уикенда, обаче напомниха на американски журналисти стар скандален случай, след като разпитваните много им заприличаха на двама продуценти, които преди десетилетие създадоха видеосериал, в който бездомници изпълняват опасни трикове и се бият помежду си срещу пари, получени от създателите на филма, живеещи в Лас Вегас. Сериалът, наречен "Битките на безделниците", беше забранен в редица американски градове и никой дистрибутор не пожела да го откупи след критики, че главните действащи лица са били експлоатирани.

В случая с човешките части Макферсън и Танър се опитали да пратят три колета до три адреса в САЩ. Единият от адресите бил в самия дом на Макферсън в Лас Вегас. На колетите и в документите към пратките пишело, че става дума за играчки. Проверка на куриерската компания Ди Ей Ел със скенер разкрила наяве зловещото съдържание и двамата американци били привикани в тайландската полиция за разпит. Те разказали, че са купили човешките части от нощен пазар в Банкок. Става дума за детска глава, детско краче, нарязано на три места, сърце на възрастен човек с прободна рана и две парчета човешка кожа с татуировки. Частите били съхранявани отделно в кутии с формалдехид. Двамата американци твърдели, че находката им се сторила интересна и искали да я покажат на свои приятели в САЩ.

Вчера обаче една от най-големите болници в Банкок "Сирирадж" съобщи, че човешките части са били откраднати от нейните музей по анатомия и по съдебна медицина. Американците посетили двата музея миналата седмица. Кадри от охранителните камери потвърдили, че двамата мъже действително са били в двата музея и то още в първия ден, в който пристигнали в Тайланд. Ако американците бъдат признати за виновни за кражбата, може да получат от 1 до 5 години затвор и глоба до 300 долара. Ако бъдат обвинени само в лъжа при деклариране на колетна патка, те може да получат само 6 месеца затвор, но глоба от 15 200 долара.

Източник: БТА