И двете косовски коалиционни партии с победа на местните избори
И двете косовски коалиционни партии с победа на местните избори / cнимка: Reuters

Двете косовски коалиционни партии обявиха, че са спечелили победа в първите избори след обявяването на независимостта на страната, предаде АФП.

Демократичната партия на Косово на премиера Хашим Тачи е спечелила убедително в 20 от 36 общини на вчерашните местни избори. "Победата представлява референдум за доброто управление в Република Косово", заяви той пред стотиците си поддръжници, скандиращи неговото име.

От своя страна, Демократичната лига за Косово на президента Фатмир Сейдиу обяви, че печели в столицата Прищина, като печели кметското място и мнозинство в общинския съвет, пише БТА.

Втори кръг ще се проведе на 13 декември в общините, където кандидатите не са получили 50% от гласовете.

Избирателната активност на състоялите се вчера в Косово местни избори е достигнала 45,36 процента, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на Централната избирателна комисия. В избирателните участъци са се явили около 700 000 души при общ брой регистрирани 1,5 милиона гласоподаватели.

По-рано вчера сръбският министър за Косово и Метохия Горан Богданович обвини Прищина във фалшифициране на резултатите от гласуването в тези общини, припомня агенцията.