Християните в Близкия изток са изтребвани от Ислямска държава
Християните в Близкия изток са изтребвани от Ислямска държава / Thinkstock/Getty Images

Християните в Близкия изток са изтребвани и трябва да се сложи край на това, призова френският премиер Манюел Валс, цитиран от Франс прес. Той визира изтребването на християни, но и на представители на други малцинства в Сирия и Ирак, извършвано от групировката Ислямска държава.

Нека назовем нещата с истинското им име, да установим истината - християните в Близкия изток, както и други малцинства са в процес на изкореняване от този район посредством ужасяващ тероризъм, каза Валс на церемония в Париж по повод 100-годишнина от арменския геноцид.

Той припомни, че съдбата на християните в Близкия изток е била тема на дебат в Съвета за сигурност на ООН преди няколко седмици по инициатива на Франция. Трябва да направим всичко, за да сложим край на изтребването на християните, извършвано от Ислямска държава, каза Валс, като използва арабското съкращение на групировката - Даеш.

Правейки всичко по силите ни, за да избегнем геноцидите, е още един начин да не забравяме геноцидите от миналото, каза Валс. Той добави, че Франция следи с безпокойство случаите на преследване на арменци в Сирия. Най-малко 300 000 християни избягаха от Сирия от началото на войната там преди 4 години, а в Ирак сега има едва около 400 000 християни, срещу 1,4 милиона през 1987 г.

Източник: БТА