Холандия дава 1,3 млн. долара в помощ на блогъри в страни с репресивни режими
Холандия дава 1,3 млн. долара в помощ на блогъри в страни с репресивни режими / снимка: Reuters

Холандското правителство обеща 1,3 милиона долара в помощ на блогъри от страни с репресивни режими, предаде Асошиейтед прес.

На конференцията "Фрийдъм онлайн" холандският външен министър Ури Розентал каза, че парите ще бъдат използвани за разработване на компютърни системи и мобилни мрежи, които блогъри могат да използват за разпространяване на информация, когато техните правителства се опитват да блокират интернет или социалните медии. По думите му Сирия, Иран и Зимбабве са сред тези страни.

Холандия обяви, че е заделила допълнително 5 милиона евро за дарения на правозащитни организации за проекти, свързани със свободата в интернет, допълва БТА.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън откри конференцията в четвъртък с призив към бизнеса да не продава на авторитарни режими техника за наблюдение.

Европейският съюз трябва да подпомага блогъри, които живеят при репресивни режими, като ги обучава как да общуват свободно и да се предпазват от задържане, както и да развива нови технологии, които да ги улесняват. Това заяви еврокомисарят по новите технологии Нели Крус на конференцията за свободата в интернет, която протича в Холандия, предаде Асошиейтед прес.

Нели Крус подчерта, че "дигиталните дисиденти" се нуждаят от прости и разработени за тях технологии. Представители на правителства, компании и организации, застъпващи се за гражданските права, участват във форума "Фрийдъм онлайн" в холандското външно министерство с надеждата да създадат коалиция на единомишленици, която да се бори за свобода в интернет.

АП припомня, че блогъри и ползватели на социалните мрежи изиграха ключова роля за революциите на Арабската пролет. В емоционално изказване на конференцията сирийският блогър Амджад Баязи съобщи, че е бил арестуван и изтезаван през май от режима в Дамаск заради това, че е изразил свободно възгледите си онлайн. Негов приятел бил задържан тази седмица заради постинг във Фейсбук. Баязи призова правителствата да се борят за сигурността на гражданите, а не на корпорациите или властите.