Хиляди на протест в Кайро, новото правителство на Египет встъпи в длъжност
Хиляди на протест в Кайро, новото правителство на Египет встъпи в длъжност / снимка: Reuters

Около четвърт милион души са на площад "Тахрир" в центъра на Кайро, където постоянно прииждат нови хора, предаде ИТАР-ТАСС.

Множеството на площада скандираше "Мубарак, отивай си", докато новото правителство полагаше клетва в президентския дворец. Очаква се на митинга днес да произнесе реч лидерът на опозиционното Националното обединение за промени (НОП) Мохамед ел Барадеи.

Расте напрежението и в град Александрия, добавя ИТАР-ТАСС. По улиците има хиляди демонстранти, а силите за сигурност стрелят във въздуха. Демонстрантите проявяват агресивност към кореспонденти на западните медии, които обвиняват, че поднасят изопачена информация за антиправителствените протести, добавя ИТАР-ТАСС.

Безпрецедентното протестно движение в Египет призова за шествие от един милион души по улиците на Кайро утре, за да бъде принуден Мубарак да се оттегли от властта, информира БТА.

Междувременно новото правителство на Египет, ръководено от премиера Ахмед Шафик, встъпи в длъжност, съобщиха световните агенции.

Мнозина от министрите са били членове на предишния кабинет, уволнен от президента Хосни Мубарак в опит да успокои протестите, отбелязва ДПА. Ахмед Абул Гейт остава начело на външното министерство, а Мохамед Тантауи - на министерството на отбраната, като получава също поста на вицепремиер. Министерствата на петрола и на труда също запазват ръководителите си.

За нов министър на вътрешните работи е назначен пенсионираният генерал от полицията Махмуд Уагди, който заема мястото на Хабиб ел Адли, превърнал се в най-омразната фигура заради бруталните действия на силите за сигурност срещу демонстрантите.

Министерството на финансите ще се оглавява от Самир Мохамед Радуан, а на търговията - от Самиха Фаузи Ибрахим.

Министърът на културата Фарук Хосни, който е с най-дългия стаж в правителството, е заменен от известния литературен критик и професор в няколко арабски, европейски и американски университети Габер Асфур. Прочутият египетски археолог Захи Хауас беше назначен на новосъздадения пост държавен министър за античните предмети.

Съставът на новия кабинет обаче едва ли ще задоволи десетките хиляди демонстранти, които от миналата седмица изпълват улиците по цялата страна с искане за оставка на Мубарак и целия му режим, отбелязва Асошиейтед прес.

Шестима журналисти на арабската телевизия Ал Джазира в Египет бяха задържани за кратко днес, а камерите им бяха конфискувани, след като властите наредиха да се затворят офисите на телевизията в Кайро, предаде Асошиейтед прес. Ал Джазира уточни, че арестуваните журналисти работели за английската служба на телевизията. Офисите на телевизията бяха закрити вчера под предлог, че излъчваните от нея репортажи отразяват позициите на демонстрантите и действат като стимул за нови протести.