Няколкостотин хиляди кубинци участваха в грандиозна церемония в памет на Фидел Кастро в Хавана в присъствието на лидери на латиноамериканската левица преди процесия с праха на вожда на кубинската революция да поеме към Сантяго де Куба, където ще бъде погребан, предаде Франс прес.

Шест страни обявиха траур след смъртта на Кастро (ВИДЕО)

Хората отдадоха последна почит на Команданте на Площада на революцията под погледа на Фидел и на аржентинския революционер Че Гевара, изобразени на огромни пана.

Фидел Кастро - един живот, пълен с любов

За церемонията пристигнаха президентите на Мексико, Еквадор, Боливия, Венецуела, Никарагуа, Панама, Южна Африка и Зимбабве, както и лидери на няколко по-малки карибски държави, но на нея не присъстваха както повечето водачи на западни държави, така и ръководителите на страни, смятани за приятелски - Китай, Иран и Русия. Единствен западен лидер беше гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Фидел Кастро: кубинският революционер, който се опълчи на САЩ

Площадът, както и близките булеварди, бяха претъпкани с хора - ученици, чиновници, полицаи и военни. "Да живее революцията!", "Фидел, Фидел!", скандираше множество преди началото на церемонията снощи.

Раул Кастро: осиротелият по-малък брат на Фидел

До събота урната с праха на бащата на кубинската революция ще измине хиляда километра от Хавана до Сантяго де Куба, където в неделя ще се състои погребението.

Източник: БТА