Боливия обяви седемдневен траур във връзка с кончината на Фидел Кастро, предаде ТАСС, като се позова на министерството на комуникациите. На административните сгради ще бъдат издигнати национални знамена с траурни ленти. Траурът не предполага анулирането на обществени и частни мероприятия.

Куба обяви 9-дневен траур във връзка с кончината на историческия лидер на Кубинската революция, който почина на 90-годишна възраст в петък. Фидел Кастро ще бъде погребан в неделя в Сантяго де Куба.

Траур във връзка с неговата кончина обявиха още Уругвай, Венецуела, Никарагуа и Северна Корея, отбелязва ТАСС.

Северна Корея обяви тридневен траур след смъртта на Фидел Кастро, смятан от Пхенян за един от малкото другари по оръжие срещу общия враг САЩ, съобщи Асошиейтед прес.

Фидел Кастро: кубинският революционер, който се опълчи на САЩ

В памет на кубинския лидер, който почина в петък на 90 години, знамената пред сградите на държавната администрация в Пхенян бяха спуснати наполовина, съобщиха днес държавни медии.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун изпрати венец от цветя в кубинското посолство, а към Хавана се отправи държавна делегация за участие в траурните церемонии.

Смъртта на Фидел Кастро - краят на една епоха

Според японска агенция, която следи медиите в Северна Корея, Кастро е първият чуждестранен политик, на когото се оказват такива почести, след починалия през 2004 г. палестински лидер Ясер Арафат.

"Гардиан": Наследството на Фидел Кастро

Малко след новината за кончината на Фидел Кастро, премиерът Пак Пон-чжу и председателят на парламента Ким Йон-нам изпратиха съболезнователна телеграма на кубинския президент Раул Кастро.

Източник: БТА