Хиляди хора отново се събират на площад Тахрир в Кайро, този път от радост
Хиляди хора отново се събират на площад Тахрир в Кайро, този път от радост / снимка: Reuters, архив

Хиляди хора развяващи египетски знамена, започнаха да се събират на големия площад Тахрир в Кайро, епицентър на протестите, които свалиха от власт президента Хосни Мубарак преди една седмица, предаде АФП. Атмосферата сред тълпата, дошла да отпразнува края на господството на Мубарак, е празнична. Преди дни площадът, превърнал се в символично място, се стигна до остри сблъсъци между привърженици и противници на бившия държавен глава, които взеха жертви.

"Това е празник, ние сме много щастливи. Мубарак си отиде. Мисля, че ще се връщаме тук всяка седмица, всеки петък", заяви 50-годишният Насер Мохамед. Площадът продължава да е заобиколен от танкове на армията, военни проверяваха самоличността на хората на отделните пропускателни пунктове. Много членове на народните комитети, състоящи се от протестиращи, осигуряваха контрола.

Мубарак се оттегли от властта на 11 февруари под натиска на тълпата след 18 дни на масови протести, при които загинаха 365 души според официални данни. Той предаде властта на армията, която суспендира конституцията и разпусна парламента, като същевременно се ангажира да подготви връщането на цивилна власт, излъчена след избори, които трябва да се проведат след шест месеца. Свалянето от власт чрез протести на египетския президент след 30-годишно управление, както и преди това на тунизийския ръководител Бен Али доведоха до вълна от протести срещу режимите в близкоизточни държави като Либия, Бахрейн, Йемен.