ученици САЩ
ученици САЩ / БГНЕС
"Защитавайте бъдещето ни, а не огнестрелните оръжия" - с този призив към президента на САЩ Доналд Тръмп десетки хиляди американски ученици прекъснаха учебните занятия с настояване за конкретни мерки срещу огнестрелните оръжия, предаде Франс прес.

19-годишен младеж е обвинен за убийството на 17 души във Флорида (СНИМКИ)

От Ню Йорк до Лос Анджелис, от Чикаго до Хюстън, тийнейджърите старателно подготвиха лозунги и табели за събитието "Национално излизане от училище". За много от тях това бе първата им демонстрация.

Вълна от ученически демонстрации срещу насилието заля Съединените щати

Стотици ученици се събраха пред Белия дом във Вашингтон с викове "Молитвите не са достатъчни!" по адрес на президента Тръмп.

ученици САЩ
БГНЕС

Националната мобилизация имаше за цел и да почете паметта на жертвите на нападение с полуавтоматично оръжие в гимназия във Флорида точно един месец след тази трагедия.

Тръмп: Въоръжаването на някои учители веднага би спряло стрелбите

Прекратяването на занятията започна в 10.00 ч. местно време и трябваше да продължи 17 минути, по една за всеки убит на 14 февруари в гимназията в Паркланд. В много училища обаче прекъсването на занятията продължи по-дълго.

ученици САЩ
БГНЕС

Учениците скандираха лозунги против Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие. "Мислите и молитвите не спират куршумите" на огнестрелните оръжия, пишеше на една табела.

Оцеляла от стрелбата във Флорида към Тръмп: Засрами се!

След това демонстрантите отидоха до Капитолийския хълм, където е седалището на Конгреса. В символична инициатива 7000 чифта обувки бяха положени вчера пред внушителната сграда в памет на 7-те хиляди деца, които са били застреляни от нападението в училището в Санди Хук в щата Кънектикът през декември 2012 г.

Всяка година в САЩ над 30 000 души умират от огнестрелно оръжие.

ученици САЩ
БГНЕС

Подобни демонстрации са предвидени и в учебни заведения в САЩ, където е имало нападение с огнестрелно оръжие, като гимназията Колъмбайн в щата Колорадо, където имаше такава стрелба през 1999 г.

Нападенията с огнестрелни оръжия в САЩ

Организаторите на днешната проява са тези на "Шествието на жените", спонтанно движение, в което на 21 януари 2017 г. се включиха милиони души, протестиращи срещу влизането на Доналд Тръмп в Белия дом.
БТА