Критики и протести си навлече френското курортно градче Лушон-Супербаниер в Пиренеите, след като организира донасяне на сняг за ски пистите с хеликоптер, пише Евронюз.

Еколози критикуваха идеята на местните власти, които се оплакват от проблеми в туристическия сезон, заради липсата на сняг.

Ски курорт се подготвя за бъдеще без сняг

"Това е краткосрочно решение, което в дългосрочен план допринася за глобалното затопляне и задълбочава проблема.", каза Бастиен Хо от местния клон на партията на "зелените".
"Нищо не може да оправдае тази безсмислица!", написа във Фейсбук Патрик Жимена, съветник по въпросите на екологията в община край Тулуза. Според Жимена, действията на хората от Лушон-Супербаниер били "изхвърляне на водата от лодката с лъжица, докато идва цунами".
Директорът на местния общински съвет Ерве Пуно казва, че снегът е бил необходим, за да се подпомогне местния бизнес и да се запазят работните места на близо 80 души.

Четирима пострадаха тежко при инцидент с лифт в Швейцария

Около Лушон-Супербаниер има 28 писти, като хеликоптерите хвърлиха сняг на няколко от тях, предимно за начинаещи и деца. Само 6 от пистите в района работеха през отминалия уикенд поради липсата на сняг.
Пуно казва, че е наясно че методът с хеликоптери не е природосъобразен и не планира да го прилага отново.

Франция е на второ място в света по мащаб на ски туризма след Съединените щати. Тази индустрия генерира в страната 9 милиарда евро годишно. Според синоптиците във Франция, въпреки обилните снеговалежи в самото начало на зимата, януари е бил необичайно мек и сух.

Норвегия: Няма сняг през зимата? Тогава ще си го направим

В Пиренеите сняг валя само по най-високите части, а особено малко падна по западните склонове, където е разположено градчето Лушон-Супербаниер.
Наскоро Държавният одит на Франция публикува доклад за перспективите пред ски туризма в Алпите.
Курортите на по-малка надморска височина бяха посочени като заплашени от промените в климата и им беше издадена препоръка да разнообразят стопанската си дейност, за да не изпаднат в криза.
БГНЕС