Хавиер Солана призова за мир в Близкия изток
Хавиер Солана призова за мир в Близкия изток / netinfo

Върховният представител за външните отношения и сигурността Хавиер Солана призова за възобновяване на мирния процес след срещата си снощи с палестинския президент Махмуд Абас.

Палестинският народ изстрада много и страда още. Време е израелската окупация, започнала през 1967 година, да бъде прекратена, каза Солана след срещата си в Рамала с Абас. Това е целта на пътната карта, каза още той, визирайки мирния план на квартета - САЩ, ЕС, Русия и ООН.

Вчера Хавиер Солана разговаря в Тел Авив с израелския външен министър Ципи Ливи, с вицепремиера Шомон Перес и с министъра на отбраната Амир Перец.

Днес върховният представител на Европейския съюз за външните отношения и сигурността ще замине за Ливан, където ще се срещне с премиера Фуад Синьора, с министъра на външните работи Фаузи Салух и с председателя на парламента Набих Бери. Очаква се на разговорите да бъде обсъдена политическата ситуация в Ливан, както и социално-икономическите проблеми, които стоят пред страната, която преживя разрушителна война с Израел през юли и август.

Европейският съюз предостави на Ливан хуманитарна помощ в размер на 100 милиона евро. /БТА/